Bildklla:

Testfakta: Dystra testresultat för elcyklar 2016-04-03

Testfakta har med hjälp tyska laborationer testat 6 svenska elcyklar för under 16000 kr. Det största problemen enligt testet är elcyklarnas bromsar men de flesta har även andra stora problem. Samtliga av dessa är enkla elcyklar med kinesisk elektronik. Biltema, Ecoride och Off Course är direktimporterade. Crescent, Batavus och Benelli är delvis monterade i europa men med kinesisk elektronik. Som det framgår i testet (som skulle vart ännu tydligare om de har med någon riktig elcykel (som börjar i prisklassen 20000 kr) är att ingen av dessa elcyklar är BRA. De får 58-68% i betyg vilket är underkänt eller knappt godkänt.

Överdriven Prestanda
Det som också framgår är att alla märkena överdriver batteriets prestanda. Dels kommer man inte så långt som de påstår vilket inte var oväntat. Vad som inte testats är hur länge batterierna håller, något som är fullt möjligt men ganska tidsödande. Samtliga av dessa innehåller sannolikt den billigaste kemin Lithium Polymer. Och visst kan ett Lithium Polymer klara att lagra kapacitet upp till 1000 gånger men det går inte att använda PRAKTISKT på en elcykel när det är så uttjänt. När man deklarerar antal cykler på ett batteri så ska det vara antal cykler som ett batteri kan hålla MINST 80% styrka och det är på Lithium Polymer ungefär 300 gånger. Efter 500 gånger har de ca 50% och efter 800 kanske 25% eller mindre och du kommer inte många km.

Det är hittills bara Bosch som har kunnat visa på att de har bra kvalité på sin batterier men det gäller sannolikt även för Shimano Steps (''1,000 charge cycles with no significant power loss'') och Yamaha som utlovar MINST 2 års eller 700 fulla cykler i garanti.

Off Course har sämst batteri
En del Off Course ägare kanske blir glada att deras elcyklar uppmätte längst körsträcka men som vi nämnt tidigare har dessa elcyklar troligen SAMMA celler i sig och ungefär samma mängd amperetimmar. Det som gör att Off Course kommer längst är att batteriets BMS bryter inte av när cellerna är på t.ex 3.6V utan kanske på 3.4V eller ännu lägre vilket skadar cellerna i längden. Samma sak med laddningen där kanske cellerna laddas till högre volt än vad som är säkert i längden vilket också slitet på cellerna. Det finns inga magiska celler som med samma kemi och amperetimmar kan färdas längre så vida man inte kör i lägre hastighet eller med lägre watt. Att Off Course också hade LÄNGST laddtid tyder också att deras celler är MEST slitna!

Slutsats
Detta test bevisar endast att billiga elcyklar för under 16000 är dåliga. Vilka som är bäst och sämst i detta intervall är ointressant eftersom alla är dåliga köp i längden.

LS MER: http://www.testfakta.se/tester/motor/dystra-testresultat-f%C3%B6r-elcyklar
id:113

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa hr? TIPSA OSS!

Vi har bytt nyhetssystem!

Gamla nyheter ligger i en annan databas men dem hitta du fortfarande här.


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version