Bildklla:

Hur ser postens nya elcykel ut? 2016-05-28

Posten köpte runt år 2008-2011 in ca 1000-2000 specialtillverkade elcyklar av märket Monark med elsystem från Panasonic. Detta är Sveriges vanligaste förekommande elcykel då den rullar med post dagligen i de flesta svenska städer. När de köptes in fanns det inte mycket att välja på. Elcyklar var nytt och lastcyklar var svårt att få tag på.

Panasonic slutar med elcykelsystem

Panasonic slutade dock tillverka dessa elcykelsystem 2014 som posten elcyklar använder vilket har gjort alla modeller av elcyklar som använt dessa fått läggas ner eller byggas om. Finska Helkama (Monarks finska motsvarighet) hade en liten elcykel med Panasonic system som faktiskt var deras mest sålda men de fick helt enkelt sluta tillverka denna 2015! Panasonic har istället valt andra mer lönsamma marknader och bygger nu tillsammans med tesla världens största batterifabrik; Tesla Gigafactory.


Som vi sett börjar de flesta av Postens Panasonic batterier sjunga på sista versen. De flesta är snart uttjänta och många har tappats i marken så många gånger att skyddshöljet spruckit och cellerna är synliga för blotta ögat! Det är hög tid för posten att bestämma vilken elcykel de ska satsa på härnäst.

Mera Monark?
Troligt är att de överväger ett nytt samarbete med Monark men med ett annat elsystem. De mesta lämpliga blir nog promovec, shimano eller yamaha. Det är dock en stor affär och det finns otroligt mycket lämpliga fordon denna gång så det kommer inte bli lätt för posten att välja.

Livelo
Livelo säljer sin egen lastcykel på Östermalm i stockholm. Det skulle vara lämpliga för att frakta post med. Dock tror vi inte Livelo kan leverera de 1000-tals elcyklar som behövs till posten och då de kostar över 30000 så är det nog inte ett förstahandsval för posten.

Cargobike/Babboe
Det finns dock en hel del lastcyklar med större kapacitet. Movebybike har visat att de går att lasta upp till 250 kg på en eldriven lastcykel men riktigt sådana volymer behöver inte posten. Ett mer troligt val är att posten väljer lastcyklar från Cargobike eller Babboe. De påminner i designen mycket om postens egna 3 hjuliga lastmopeder och t.ex. Babboe Transporter E kostar runt 20000 kr med eldrift och har en stor låda på flera 100 liter som dessutom är låsbar! Cargobike Box Electric kostar 19000 kr och har den också en stor låsbar låda som borde täcka posten behov.

Andra alternativ
Troligast är dock att posten vänder sig utomlands denna gång. Till ett företag i danmark, holland eller tyskland. Sverige är inte de enda som har prövat eldrivna postcyklar. Även Segway har byggt en speciell-version för att just kunna användas för att dela ut post.Deutche post - Störst i världen
I Tyskland har man sedan år 2000 använt elcyklar för postutdelning. 2006 var det tvåhjuliga elcyklar med elektronik från Heinzmann och det är troligen dessa som har varit främsta inspirationskälla för Monarks liknande modeller. Sedan 2008 har man använt specialgjorda 3-hjuliga elcyklar för att leverera post. De har dessutom plats för dubbla batteripack och kan mycket väl vara det bästa alternativet för svenska posten. 2013 designade Luke Guttery nya elcyklar för Deutche Post och de hade vid 2014 ca 6200 aktiva elcyklar som vardera kunde hjälpa dela ut post till 1500 personer.Bpost problem med varma batterier
Att köpa 1000-tals elcyklar av samma modell är inte enkelt val. Bpost i Belgien fick i november 2011 problem med sina 2000 elcyklar då batterierna blev överhettade och två av dessa batterier hade fattat eld och exploderat!

Vilka posten till slut kommer välja är upp till dem och det kommer bli en lång process. I första hand kommer de sannolikt experimentera med olika modeller på mindre orter under 6-12 månader för att sedan utvärdera hur det har gott.

Här kommer dock vår topplista på potentiella nya elcyklar för posten


0% Sanitov Bicycles
Design concept från 2011. Just denna kommer nog inte tillverkas med det är stor fördel med att ha lasten baktill vilket gör den enklare att manövrera och klarar mer last.


1% Kubo cargo scooter
Ett designprojekt från 2013. Utgiven mest för att skapa hype åt deras 2 hjuliga elbil C-1. Dock har den just den lastkapacitet som posten skulle behöva. Et samarbete mellan dem vore inte helt omöjligt.


5% Urban Arrow
Den har allt posten behöver men pris på över 40000 kr är det inte en sannolik kandidat.


5% Livelo
Inte gjorda för post, för dyra och att få fram över 1000 stycken på kort tid i gul färg är nog inte möjligt.


15% Babboe Transporter E
Denna har ungefär lika stor chans att bli en ny postcykel som Cargobike. Här är dock elektroniken mer okänd och otestad.


20% Cargobike Box Electric
Gjord specifikt för transportbehov och har egentligen allt posten behöver. Vi som provcyklat den vet dock att den inte är lättstyrd och det är lätt att välta. Den kommer säkert testas av posten men vi tror de kommer välja något bättre.


75% Deutsche Post elcykel
Med över 6000 elcyklar i sin flotta är den sannolikt världens största. Svenska posten vore korkade om de inte starkt övervägde att välja just denna elcykel även för sin verksamhet. Frågan är dock snarare om den tyska post-el-cykeln är till salu till andra länder och vad det skulle kosta. Blir det för högt kommer nog posten välja något annat.
id:119

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa hr? TIPSA OSS!

Vi har bytt nyhetssystem!

Gamla nyheter ligger i en annan databas men dem hitta du fortfarande här.


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version