Bildklla:

Zet - eller sagan om den elektriska hästen som aldrig kom i mål 2017-03-07

Elcykelcenter lade ner verksamheten våren 2016. De var oväntat för de flesta, mest av allt kunderna. Men vi hade under flera år granskat företaget och varnat åt vilket håll de lutat. Den största anledningen är ekonomin. Att gå back 1-2 miljoner årligen är inte bra för ett företag med ca 2 miljoner i årlig omsättning. Och så har det sett ut sedan de senaste fem åren.

Men var kommer alla pengar ifrån? Jo det är just det som är så intressant så att vi skriver ännu en artikel som Zetcity, som det hette från början. Först Zetcity, sedan Zet elcykelcenter och slutligen bara elcykelcenter. Det låg till en början i norra hammarbyhamnen på södermalm. Sedan flyttade dom till Sollentuna och våren 2015 så flyttade dom till vasastan. Också detta en anledning till att kunderna uteblev.

Men pengarna då? Hur kan ett företag gå så enormt mycket back? Och vem var Kjell Andersson som var företagets VD och syntes i elcykelgrupper på facebook? De flesta vet nog inte vem han är men ALLA har nog hört något han har producerat! Han var nämligen musikproducent på EMI under många år och har producerat 100 tals skivor med artister som Ulf Lundell, Gyllene Tider och Roxette. Det visar sig dock att det är en annan Kjell Andersson så det stämmer inte, men det hade blivit en bra historia. Kjell Andersson på EMI är född 1952 och Kjell Andersson på Zet 1954 men Kjell Andersson på Zet har faktiskt jobbat på skivbolaget CBS och de är så lika att de hade kunnat vara bröder.

Nåja, pengarna. Zetcity AB är inte ett fristående aktiebolag utan ägas av två moderbolag. Också det tyckte vi var konstigt. Och sedan namnet Zet? Varför just Zet? Jo vi kommer till det. Zetcity AB är ett dotterbolag till Lyftet Holding BV och Nexttobe AB. Bägge var den omtalade miljardären Bengt Ågerups företag.

Bengt Ågerup blev miljardär genom att sälja antirynkkrämer och sålde 2011 ett av sina företag för 2.8 miljarder SEK. Han påstår själv att han inte bodde i sverige då och ville därför inte betala vinstskatt på över 1 miljard SEK. Skatteverket tycker dock att han ska betala eftersom han vistades i Sverige större delen av perioden. Det finns 100 tals artiklar om detta för den som vill läsa mer.

Bengt Ågerup är dock självutnämnda socialist och driver en del ideela verksamheter och det ska vart med tanke på miljön som han valde att investera i Zetcity och det är också därför företaget har tillåtits gå med så mycket förlust varje år. Bengt Ågerup har också mycket framgångsrika tävlingshästar under namnet Stall Zet och det är där namnet Zet är hämtat ifrån.

Det var mycket som inte stämde med elcykelcenter. Vi såg en massa varningsklockor. Inte bara att butiken flyttade runt utan även hemsidan. Den hade en massa olika adresser och namn och de bytte ofta design, kanske trodde de att ny design skulle locka fler kunder? Den blev dock bara sämre och sämre och till slut orkade de knappt hålla den uppdaterad och det som fanns på hemsidan var inte längre sådant som såldes. Sedan är det sortimentet, endast elcykelkitten ZetSpin är det som funnits i sortimentet sedan starten. Sedan har de haft ett 20 tal olika märken om inte flera! Det kändes aldrig som de hittade rätt. Zet var pionjärer och igång innan både lifebike och ecoride men de lyckades inte. Det finns mycket att lära av Zets motgångar.

Vet du något mer spännande om Zet så släng gärna iväg ett mail
id:138

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa hr? TIPSA OSS!

Vi har bytt nyhetssystem!

Gamla nyheter ligger i en annan databas men dem hitta du fortfarande här.


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version