Bildklla: screenshoot

2030 gubbarna ger 10 tips för elcyklister 2015-10-05

2030-sekretariatet som verkar vara en myndighet/förening som utvärderar arbetet med Vision 2030 där regleringen lovar att deras egen fordonsflotta ska vara fossilbränsleoberoende. Dessa har i samarbete med Gröna Bilister gjort ett elcykeltest samt en artikel med titeln _10 tips för elcyklister_ som är vad vi går igenom här:

1) Behöver du eldriften?
Här argumenterar det för att inte köpa elcykel. Och visst är man en vältränad person under 50 som väger under 75 så är det inte nödvändigt men läser man en artikel om det är man troligen i den kategorin. Alla som tycker det är "jobbigt" att cykla bör prova en elcykel.

2) Välj utifrån behov
Ja vikcykel är inte kul att cykla på och avancera fjädring behövs bara om man köra mestadels offroad. Dam cyklar med 3-7 växlar är bra för just damer men herrar brukar föredra pendlar cyklar med 9-10 växlar.

3) Välj motor och växlar
Valet är Bosch eller INTE Bosch. Numera även Shimano och Yamaha men alla har mittmotor av någon anledning..?

4) Kolla batteri och sladdar
Riktigt bra och viktig punkt. Garantier är elcykelbranschens akilleshäl. Alla kina modeller har problem med dessa och det BARA BOSCH som har visat sig ha kvalité i längden! Att "batteriet behöver bytas efter tre-fem år" stämmer bra men jag påstår 2-3 år för mitten klassen och 0,5-2 år för lågbudgetklassen. Undra vad de fick sin info ifrån? Antagligen säljarna som är lite väl optimistiska.

5) Begär information och stöd
"Köp alltså helst elcykel i butik" är sant! Via epost eller telefon får du sällan rätt hjälp.

6) Största möjliga tystnad!
Alla elmotorer är tysta jämfört med bensindrivna motorer där man tuttar på bensin i kontrollerade explosioner! Alla cyklar har kedja och de låter ofta mer än elmotorn! Dessutom cyklar man utomhus och nästan alltid nära bilbuller så det är ett ganska långsökt argument....

7) Undvik ryckighet
Jepp. Kinesiska elcyklar är ryckiga! Och därmed farliga! Angående olika typer av sensorer så har alla elcyklar som säljs i sverige Rotationssensor, även Bosch. Har inte hört talas om några som har denna typ av sensor som säljs i sverige. Märkligt att ha som argument.

8) Betala för dig
IKEA:s elcykel för 5000 fanns aldrig på riktigt utan såldes som test i några 100 exemplar innan de insåg bristerna. Den kostade dessutom 6000 om man var klubbmedlem annars 7000 kr. Men Håller med om att man får va man betalar för och "verkar det vara för bra för att vara sant också är det"!

9) Kolla försäkringen
De flesta försäkringsbolagen har nyligen höjt till ca 17-25000 kr. Tar du av batteri så klarar försäkringen det mesta. Inga elcyklar stjäls på dagtid om de låses fast bra.

10) Cykla försiktigt!
Vi kommer inte få högar med lik på gatorna för att några som brukar köra i 18 km/h istället har möjlighet att köra i hela 25 km/h. Det är bilar som INTE får köra saktare än 30 och bilister som sitter instängd i en plåtburk med dålig syn och hörsel som är största faran för alla i trafiken! "Elcyklarnas höga fart och snabba acceleration ökar skaderisken". Hastigheten är inte hög och skaderisken ökar kanske med någon procent som vid alla hastighetsökningar. Folk som INTE vågar köra snabbt kommer INTE köra snabbt på elcykel. På bra elcyklar kan man lätt välja lägre assistens om det är läge att sakta ner. På ryckiga kinesiska kopior är det svårare och farligare. Många cyklister kan köra i 45 km/h eller snabbare och vi behöver inte skicka alla svenskar på kurs för att lära sig akta sig för de farliga elcyklarna som kanske kan komma upp hiskliga 25 km/h. Huh! Och NEJ, de välter inte lättare! De flesta cyklar klarar last och en ryggsäck är högre upp och full oftast tyngre än ett batteri! Och barnstolar med barn i väger som 5-6 batterier där bak och DÅ kan det bli lite lättare att välta. Bjud inte in trollen till middag om du inte har tillhugg!


LS MER: http://2030-sekretariatet.se/elcykel/
id:70

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa hr? TIPSA OSS!

Vi har bytt nyhetssystem!

Gamla nyheter ligger i en annan databas men dem hitta du fortfarande här.


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version